Gedragscode

Jonge kinderen zijn nog onbevangen en erg beïnvloedbaar en dat maakt de rol van Sinterklaas-acteur en Piet-acteur een rol met grote verantwoordelijkheid. Omdat het Sinterklaasfeest het grootste en leukste kinderfeest is, zijn wij van mening dat dit niet licht genomen dient te worden. Door een professionele benadering kun je er namelijk voor zorgen dat kinderen niet worden teleurgesteld. Verder kun je ze meehelpen om te geloven in het goede zodat zij dit ook gemakkelijker kunnen doorgeven.

Piet werd in het verleden nog al eens afgeschilderd als een domme clown die zeer slecht Nederlands spreekt. Tegenwoordig zijn de Pietermannen en -vrouwen vriendelijke kindervrienden en verre van domme clowns. Wij distantiëren ons van enige vorm van discriminatie en/of racistische uitingen.

Wij zijn aangesloten bij Sint Nicolaasgenootschap Nederland (SNG) en hanteren onderstaande gedragscode van Stichting Vrienden van Sinterklaas (SVVS). Hiernaast volgen onze Sinterklaas en Piet jaarlijks trainingen en cursussen zodat zij goed voorbereid zijn voor ieder bezoek.

Gedragscode Stichting Vrienden Van Sinterklaas:

“Sinterklaas en Pieten gedragen zich altijd netjes en correct. Gedragingen die niets met het sinterklaasfeest van doen hebben, of het feest kunnen schaden, keuren wij af.

Openbare verschijning van Sinterklaas en Pieten
Sinterklaas en zijn Pieten verschijnen nooit voor de intocht van Sinterklaas op televisie, en niet meer na 6 december in het openbaar. Wij zien de landelijke intocht op televisie als het officiële startsein voor alle openbare verschijningen van Sinterklaas en zijn Pieten. Met uitzondering van foto- en filmopnamen die, zoveel mogelijk achter de schermen, voor het sinterklaasfeest worden gemaakt.

Kleding van Sinterklaas en Pieten
Sinterklaas en zijn Pieten gaan altijd netjes en correct volgens de gebruikelijke kledinglijn gekleed. Sinterklaas draagt altijd keurig zijn zwarte schoenen of laarsjes. Ook Pieten dragen keurig schoeisel, bij voorkeur ook zwart van kleur.

Haarwerk van Sint en Pieten
Het haarwerk van Sinterklaas dient er altijd keurig netjes en goed verzorgd uit te zien. Vieze en ongekamde of ongeborstelde baarden zijn absoluut uit den boze. Denk hierbij vooral ook aan de hygiëne. Ook het haarwerk van de Pieten dient er altijd netjes en verzorgd uit te zien.

Schminken
Het schminken van Sinterklaas en zijn Pieten dient met veel aandacht en zorg te gebeuren. Het gezicht van Sinterklaas is maar al te vaak overdadig (wit) geschminkt. Denk eraan dat Piet niet overdreven geschminkt wordt.

Kinderschrik
Sinterklaas en zijn Pieten zijn de kindervrienden bij uitstek. Het gebruik van de roe, en het dreigen om kinderen mee te nemen in de zak naar Spanje, zijn uit den boze.

Verplaatsingen van Sinterklaas
Verplaatsingen van Sinterklaas kunnen geschieden met vele mogelijkheden van vervoer, mits ze het waardige karakter en het nodige respect ten opzichte van Sinterklaas en zijn Pieten niet schaden.

Het nakomen van gemaakte afspraken
Sinterklaas en zijn Pieten komen gemaakte afspraken altijd keurig netjes na. Bij calamiteiten, bijvoorbeeld in het verkeer, geven ze tijdig een berichtje aan de organisatie waar ze naar toe moeten.

Het gebruik van alcoholische dranken en roken
Sinterklaas en de Pieten gebruiken voor en tijdens hun optreden geen alcoholische dranken en roken niet.”