Sint-Piter is de goedheiligman die elk jaar op de derde zaterdag in februari aankomt in het Friese dorp Grouw. Daarnaast is hij de collega van Sinterklaas. Wie is dat toch en wat is de relatie met Sinterklaas? Voor antwoord op deze en andere vragen.
Oorsprong
Volgens de legende zouden vroeger Sint Piter en Sinterklaas gezamenlijk naar Nederland varen om daar op 5 december op pakjesavond cadeautjes uit te delen. Toen zij een keer Grouw vergaten, ging Sint Piter terug om alsnog de cadeautjes voor de inwoners van het Friese dorpje op te halen. Pas midden februari kwam hij terug. Desondanks ligt de oorsprong van het feest ergens anders. Vroeger vierde men in Friesland het meifeest. Omdat de kerk heidense feesten verving door christelijke feesten veranderde het meifeest in het feest van Sint Petrus. Tegenwoordig is dit feest overal in de vergetelheid geraakt, behalve in Grouw. Waarom precies is niet duidelijk, maar het kan ermee te maken hebben dat Sint Petrus beschermheilige is van het vissersdorp. In de 19e eeuw was Sint Piter een man met kettingen om de voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd. Zo ging hij van deur tot deur waarbij de kinderen steeds wat snoep van zijn jas mochten pakken. Onder invloed van de Grouwster kleuterjuf Jansen werd de opzet van het feest veranderd. Zij bedacht rond 1900 de huidige Sint Piter.
Relatie met Sinterklaas
Sint Piter is de collega van Sinterklaas. Er zijn veel overeenkomsten. Zo zijn beide mannen te herkennen aan de lange witte baard, de staf en de mijter. Sint Piter draagt in tegenstelling tot Sinterklaas een witte mantel. Ook rijdt hij niet op een schimmel maar op een zwart paard. Daarnaast heeft hij in tegenstelling tot zijn collega maar één Zwarte Piet, die in het Fries Swarte Pyt wordt genoemd.
Aankomst
In het verleden kwam Sint Piter aan op 21 februari. Vanaf 1971 komt Sint-Piter op de zaterdag voor zijn naamdag, 22 februari, aan bij de kade bij Hotel Oostergo. Daar wordt hij opgewacht door de inwoners van Grouw en de leerlingen van de basisscholen van het Friese dorp. Daarna volgt traditiegetrouw een tocht door het dorp onder begeleiding van het muziekkorps.
Activiteiten
Rondom het Sint-Piterfeest worden altijd verschillende activiteiten georganiseerd. Traditiegetrouw wordt door het personeel van de basisschool het Sint Pitermearke opgevoerd. Sinds 1950 wordt elk jaar een ander sprookje voor de bevolking gespeeld. Ook worden verhalen verteld aan de kinderen. Net als bij Sinterklaas wordt door de kinderen van Grouw de schoen gezet en is er bij velen een zak met cadeautjes voor de deur te vinden.
Vertrek
Sint-Piter vertrekt elk jaar op 21 februari, de dag voor zijn naamdag. Hij wordt dan bij It Grien door de Grouwster bevolking uitgezwaaid voor zijn tocht naar Spanje.
Bron: www.wikipedia.nl
You must be logged in to post a comment.